Menu

84 jaar oud paasei geveild

In Groot-Brittannië wordt een chocolade paasei geveild dat 84 jaar oud en nog helemaal in de originele luxeverpakking is.

De vooravond van de Tweede Wereldoorlog kreeg de toen 9-jarige Sybil Cook voor Pasen een chocolade ei van haar oom, die daarbij zei: "Wees er maar zuinig op meisje, er zou binnenkort wel eens helemaal geen chocolade meer kunnen zijn."

Sybil nam de woorden van haar oom goed in zich op en besloot het ei daarom te bewaren. Gedurende de hele oorlog bleef het ei onaangeroerd. Ook in de tien jaar na de oorlog, toen voedsel en snoep nog steeds op de bon waren in Groot-Brittannië, bleef ze er vanaf. En in de jaren daarna? "Toen vond ze het niet meer goed voelen om het alsnog op te eten", vertelt haar dochter tegen de Britse omroep BBC.

Het ei verhuisde mee toen Cook ging trouwen en ging mee naar het verzorgingshuis, waar Cook in 2021 op 91-jarige leeftijd overleed.
Haar dochter laat het nu veilen als eerbetoon aan haar moeder, die haar hele leven dol was op chocola en dol was op antiek- en veilingprogramma's op televisie. "Ze zou het geweldig hebben gevonden om daar eens onderdeel van te zijn."
Naar verwachting gaat het bijzondere ei tussen de 650 en 900 euro opbrengen.