Menu

Zuccotto

Dit recept komt uit Florence.
Zuccotto betekent "pompoentje", hetgeen slaat op de vorm van de schaal waarin het traditioneel bereid werd (ik heb een glazen schaal gebruikt). Deze vorm is ofwel afgeleid van de Dom in Florence, of van de kardinaalshoed (zucchetto).

  • Meng de koffie met de cognac en doop de lange vingers daarin.
  • Leg de lange vingers op de bodem en tegen de wanden van een schaal.
  • Smelt de helft van de chocolade met een paar eetlepels room.
  • Verhit nog een paar eetlepels room en los de gelatine daarin op.
  • Meng dit met de overgebleven room, de mascarpone, de overgebleven chocolade, de amandelen, de sinaasappelschil en de suiker.
  • Schep de helft van dit mengsel op de lange vingers.
  • Meng de andere helft met de gesmolten chocolade en schep dit er bovenop.
  • Laat de zuccotto 4 uur opstijven in de koelkast.

Ingrediënten voor 10 personen

  • 100 gram (gehakte) chocolade
  • 50 gram fijngehakte confijte sinaasappelschil
  • 0,25 liter room
  • 400 gram mascarpone
  • 100 gram suiker
  • 300 gram lange vingers
  • 1 kopje espresso koffie
  • half glas cognac
  • 75 gram amandelschaaf
  • 3 geweekte gelatine blaadjes