Menu

Chocolade uit een automaat

Automaten waar je een Mars of Twix kan kopen, die zijn niet nieuw. Maar langs de Kortrijksesteenweg in Sint-Denijs-Westrem (Belgie) kan je nu ook biologische chocolade uit de automaat halen. “Ik doe alles op mijn manier: ambachtelijk, kleinschalig en verantwoord”, zegt chocolatier Arnaud De Smet (47).

Glutenvrije mellow cakes, pralines met hazelnootvulling, maar liefst twintig soorten chocolade, … Wie voor de automaat van "Mohow" staat, vlakbij de ingang van het Parkbos in Sint-Denijs-Westrem, krijgt gegarandeerd keuzestress.

Melk en fondant zijn mijn persoonlijke favorieten. Net als de soorten met keltisch zeezout.

Arnaud De Smet

De chocolade van Mohow (de naam verwijst naar Arnauds West-Vlaamse roots) vind je onder meer bij De Broodstokerij in de Lange Violettestraat, bij De Hopduvel aan Dok Noord en op heel wat markten, zoals de zondagse biomarkt voor het station Gent Sint-Pieters. Daar komt nu een automaat bij. “Zo kunnen klanten de hele dag chocolade kopen. Een automaat is bovendien goedkoper dan een personeelslid aan te nemen. (lacht)” Langs de Kortrijksesteenweg heeft de chocolade van Arnaud trouwens het gezelschap van onder meer een bloemenautomaat: ideaal voor een last-minute moederdagcadeau, dus.

Maar de automaat betekent niet dat Arnaud de markten vaarwel zegt. “Daar amuseer ik me te veel. Het contact met de klanten vind ik nog altijd belangrijk. Ook met de andere marktkramers heb ik intussen een goeie band. Tijdens de zomer hou ik zelf even een pauze, en dan vul ik de automaat met hun producten. Je zal er in die periode onder meer biologische dadels, olijfolie en granola vinden.”