Menu

Replica van kroon in chocolade

Topchocolatier Oliver Van Nueten (24) maakte een exacte replica van de St Edward’s Crown, inclusief vierhonderd edelstenen uit suiker. “Mijn meest gedetailleerde project ooit”, aldus Oliver. Zijn doel? De kroon uit chocolade persoonlijk overhandigen aan koning Charles.

Na een week zwoegen was de exacte replica van de kroon af die Charles III opgezet kreeg tijdens zijn de officiële kroning. "Het is een één op één replica waar ik heel wat verschillende technieken voor moest toepassen", gaat hij verder. "Zo draagt de kroon ook vierhonderd "edelstenen" uit suiker. Dat was niet zo simpel. De volgorde van de steentjes, de overlapping van kleuren én ook de kleur van het goud: alles moest identiek zijn."

Eigenlijk wou hij al klaar zijn voor de kroning. "Ik ben er iets langer aan bezig geweest dan gepland." Het is niet de eerste keer dat hij een kroon overhandigt. Hij maakte eerder al een chocolade versie van de Zweedse koning Carl Gustaf. "Maar die was in opdracht en ik mocht die dus niet afgeven", zegt Oliver.

"Deze creatie wil ik graag wél persoonlijk overhandigen aan King Charles." Daar zal Oliver ook alle registers voor opentrekken. "Ik start een brede campagne om op de radar te komen van het Britse koningshuis. Iedereen die ook maar een beetje kan helpen: graag."